Ruokamatka Kreikkaan
Ajat on mitä on, on siis matkattava ruuan avulla. Muistatteko vanhan, melkein joka kodista löytyneen padan?
Nimittäin Römertopf-padan. Harmaissa mielikuvissa minäkin olen sellaisessa tehtyjä emmeitä syönnyt joskus 80-luvulla.
Nyt käsiini sellainen putkahti Roskalava-ryhmän kautta Facebookista ja tottakai se piti testata no milläkäs muullakaan kuin Kreikkalaisella ruualla.
Tai en nyt ole varma onko tämä ruoka nyt muuten niin Kreikkalaista kuin maultaan.
Padan ideahan on laittaa se upoksiin kylmään veteen noin tunniksi, jotta kuumetessaan se päästää höyryä ja kypsentää ruokaa. Pitää muistaa laittaa pata aina kylmään uuniin se ei kestä äkkinäisiä lämpötilan vaihteluita. Sama koskee lisättäviä nesteitä.
Tovi pyöriteltiin reseptiä päässämme vielä kauppassa se sai uusia vivahteita, lopputulos oli täydellinen.
Kanaa a’la Geórgios (Jorgos)
- 800g broilerin koipinuijia
- 400g broilerin filettä
- 4-5 porkkanaa
- 4 sipulia
- 1 valkosipuli n. 10 kynttä
- 1 sitruuna
- Yrttejä (Oregano, kynteli jne.)
- Oliiviöljyä
- Paprikajauhetta
- Suolaa
- Pippuria
- Hunajaa
Valmistele savipata normaaliin tapaan.
Marinadi
Tee isoon kulhoon että kaikki kanat mahtuu lopuksi sekaan!
- 1dl oliiviöljyä
- Murskaa tai raasta 3-4 kynttä
- Raasta sitruunan kuori
- Purista puolikkaan sitruunan mehut mukaan
- n. 1-2rkl hunajaa
- Mausta ronskisti säästelemättä
- suolalla (n. 2-3tl)
- pippurilla
- paprikajauheella
- kuivatuilla yrteillä (ainakin oregano jos ei muuta löydy!)
- Sekoita
- Lisää kanat ja hiero marinadi käsin tasaisesti kanoihin
PS. Sama marinadi sopii erinomaisesti myös souvlaki-lihojen maustamiseen 😋
Pata
Pilko porkkanat ja sipulit sopiviksi suupaloiksi, kuori loput valkosipulin kynnet ja lohko toinen sitruunan puolikas. Asettele padan pohjalle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.
- Lado kananfileet tasaisesti kasvisten päälle pataan
- Asettele nuijat päällimmäiseksi
- Kaada loput marinadit kanojen päälle
- Ripottele paprikajauhetta nuijien päälle niin nahka saa kivan värin paistuessaan
- Laita pata kylmään uuniin, uuni 175 asteeseen ja anna paistua n. 2h
Sitruuna creme eli Kréma lemonioú
- 1 purkki ranskankermaa
- 1 kpl sitruunan raastettu kuori
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl dijoninsinappia
- Pippuria
- Suolaa
- Basilikaa
- (Sokeria)
Sekoita ainekset ja mausta. Laita jääkaappiin padan kypsymisen ajaksi maustumaan.
Sillä aikaa kun pata kypsentyi uunissa lähdimme reippaalle lenkille ulos pakkaseen, takaisin kotiin tullessamme oli ovella vastassa huumaava tuoksu.
Padan lisukkeeksi valmistimme siis ennen lähtöä kylmän sitruunakastikkeen ja nyt padan ollessa loppuvaiheessa kypsennystä keitimme vielä lisukkeeksi riisiä.
Pata kun tuli ulos uunista ja kansi nostettiin oli sinne kypsentymisen aikana ilmestynyt nestettä, melkein pata puolilleen. Tarkkaavaiset huomasivatkin jo reseptiä lukiessaan, ettei nestettä ollenkaan lisätty alkuvaiheessa.
Sen verta oli nälkä kerennyt tulemaan, että kuvia ei enempää löytynyt.
Se maku oli jotakin aivan taivaallista, ei Kreikkalaisempaa makujen sinfoniaa voi ollakkaan.
Oli kyllä täydellinen tämä ex tempore ruokamatka.
P. S jos sinulta ei juuri tuota pataa löydy uskoisin saman reseptin toimivan minkä vaan padan kanssa jos lisäät hieman kana- tai kasvislientä ja ehkä hieman valkoviiniä. Toisaalta perunat, riisin sijasta voisi tuoda kivaa vaihtelua.
Ei muuta kun
Kalí órexi Καλή όρεξη
Raija
Mitäpä aattelet, oisko riisit voinut laittaa myös pataan?
Laura
Kyllä varmastikkin olisi voinut. Halusimme ekaa kertaa testata ilman nähdäksemme miten pata ”käyttäytyy”. Seuraavaan kertaan voisi laittaa riisitkin, kunhan vaan ei oo pikariisiä 😁
Marja Kautto
Riisit kannattaa panna kasvisten kanssa pohjalle jotta ne pysyy kosteana .
Nyt pitää kokeilla kun tuollainen patakin löytyy, kiiti vinkistä
Laura
Ekassa käytössä ei arvattu laittaa vielä riisejä mukaan. Seuraavalla kerralla sitten uskaltaa 😊
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Makujen avulla on kiva matkata myös. Me juodaan usein Chai Masala -teetä, jota maistoimme ensimmäistä kertaa Kenian Masai Marassa. Sitä juodessa on kiva muistella kaikkia upeita safarikokemuksiamme. https://www.matkallamissamilloinkin.com/makuja-maailmalta-chai-masala-tee/
Reeta
Ruokamatkailu sopii kaikenlaiseen matkakuumeeseen, etenkin näinä aikoina! Vaikka kyllä se sitä lisääkin, jotenkin taas yllättäen kaipaan Kreikkaan :) Kiitos reseptistä, voisin kokeilla tuota marinadia Kreikka fiiliksen luomiseksi!
Tiina / lauluni sadepäivän varalle
Römertopf-pata on todellakin legendaarinen :D Kiitos reseptistä!
Laura
Toivottavasti maistuu
Sandra
Aah, tota pataa ei itseltä löydy, mutta olen jossain sellaisen nähnyt. Ehkä vanhemmilta löytyisi ja voisi lainata. Pataruokia pitäisi tehdä enemmän, kiitos vinkistä!
Laura
Pataruuat talvella on kyllä 👌
INDIVUE
Pataruoat kiinnostavat, mutta painekeitintä tulee käytettyä. Kovin oli tuttuja mausteita ja ainesosia reseptissä, paitsi tuo ranskankerma – siitäkö se kreikkalainen vivahde tulee? Pitäisi kyllä Kreikassa päästä joskus käymään.
Laura
Ehkä enempiki kunnon sitruuna ja mausteet. Painekeitintä en oo koskaan kokeillu, tarviipa tutustua.
Anna | Tämä matka -blogi
Mä haluan Kreikkaan! Nyt heti. Pää hajoaa tämän koronan kanssa.
Mulla oli aikanaan tuollainen pata myös. Yhtään en muista mitä sille tapahtui. Nykyisin mulla on iso emaloitu valurautapata, jossa tulee hauduteltua uunissa vaikka mitä. Ongelma on se, että pojat ei niin kamalasti tykkää pataruuista, vaan kaikki pitäisi olla pannulla paistettua ja selkeää. Padassahan ainekset usein vähän muussantuu. Noh kyllä ne syö, kun riittäävän nälkä on :)
Laura
Mä oon kasarin lapsi ja pataruuat oli just sitä. Rakastan ku kaikki muussaantuu ja varsinkin se liha joka hajoo vaan haarukan alla
Laura
P. S mäkin haluun Kreikkaan 💙💙💙💙
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Omnom. Olipa maukkaan oloinen resepti. Vesi herahti kielelle. Itsellä oli tuollainen pata joskus. Voisikohan tuon tehdä valuurautapataan?
Laura
Voi varmasti mut laittasin kyl jotakin nestettä esim valkkaria ja kanalientä sekaan