Spanakopita, ruokamatka Kreikkaan osa 2

Eli Kreikkalainen Feta-pinaattipiirakka.

Olen nyt katsellut paljon juttuja ja kuvia kyseisestä piirakasta, joten niin minäkin jos muutkin.

Sain tämän ahaa elämyksen astellessani kauppaan ja tietenkin se piti päästä toteuttamaan heti.

Hommahan meinas tyssätä alkuunsa.. Täällä hemmetin landella kun ei perus lähimarketissa myydä tuoretta pinaattia, saati sitten filotaikina.. Noh tehään tää sit vähän yksinkertaisemmin.

Pakaste pinaatilla ja isolla lehtitaikinalevyllä.

Pinaatti
Lehtitaikinalevy

Lehtitaikina ja pinaatit sulamaan sillä aikaa valmistelin muut aineet.

Tein vähän pienellä twistillä tätä ja ihan siis päästäni.

Tarvittavat aineet:

  • Iso lehtitaikinalevy
  • Pussi pakastepinaattia
  • Paketillinen fetaa
  • 2 kananmunaa
  • Salottisipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • Pieni pala voita
  • Pätkä punaista chiliä tai chilihiutaleita
  • Oreganoa
  • Basilikaa
  • Kynteliä (jos löytyy)
  • Pippuria
  • Suolaa

Kuivatut yrtit korvaisin tuoreilla jos vain olisi.

Salottisipuli ja valkosipuli
Kananmunia
Mausteet
Feta
Voi

Päätin tehdä piirakan ihan irtopohja kakkuvuokaan, jonka pohjalle pingotin leivinpaperin.

Kun taikina oli sulanut puolitin sen kahteen osaa ja kaulitsin kahdeksi ohueksi levyksi.

Tästä lähdettiin
Kaulittu puolikas

Kakkuvuokaa muottina käyttäen leikkasin pohjan ja päällystaikinan hieman isommaksi kuin itse vuoka.

Juuri sopivan kokoinen levy
Tarkkaa puuhaa
Valmis pohja tai päällynen

Pohjataikinan asettelin vuokaan ja samalla mietin, että olisi varmaan järkevää paistaa pohjaa jonkin aikaa ennen muita aineita ja päällystaikinaa.

Pohja ja leivinpaperi viritys

Avuksi otin palan folioo ja kaapista löysin herneitä jotka asettelin taikinan päälle. Paistoin taikinaa 200 c, n. 15 minuuttia.

Herneet ja folio pohjan päällä

Sillä aikaa valmistin täytteen. Puristelin sulaneen pinaatin kädessä mahdollisimman kuivaksi, pyöräytin vielä varuilta pannun kautta.

Laitoin kulhoon Fetan, sipulit ja mausteet. Perään pinaatti. Sekoitin nämä ja lisäksi vielä rikoin sekaan kaksi munaa.

Täyteainekset

Tässä vaiheessa makuun pystyy vielä vaikuttamaan joten maistaminen kannattaa, itse pyöräytin vielä sekaan pippuria ja aavistuksen suolaa.

Valmis täyte

Pohja oli jonkin verran paistunut joten oli aika laittaa täyte päälle, sekä päällystaikina.

Täytettä pohjalla
Ja levitettynä

Taikinaa jäi vähän yli niin taiteilin hieman hatarahkon Kreikanlipun niistä.

Kaunista 😁

Pieni tenkkapoo tuli päällystaikinan asettelussa, sehän ei varmaan tarttuisi pohjaan, koitin kuitenkin taikina pyörällä painella reunoja yhteen.

Piirakan voitelin sulalla voilla ja uuniin. Pienensin hieman lämpöä tässä vaiheessa.

Siellä se paistuu

45 minuuttia piirakka sai paistua.

Juuri uunista tullut piirakka 😁

Eihän tuo nyt järin kaunis ole, mutta toivottavasti sitäkin maistuvampi. Ensi kerralla voitelen munalla ja heittelen päälle vaikka sesaminsiemeniä.

Piirakka ilman vuokaa
Reuna onnistu kyl melko hyvin

Ei varmasti ole niin hyvää kuin tuoreista aineksista tehty ja siitä Filotaikinasta. Olkoo tämä nimeltään köyhän naisen koronapiiras.

Tää lippu hajosi käsiin 🤣
Καλη ορεξη

P. S VOI LUOJA TÄÄ ON HYVÄÄ 😋 vain Mythos puuttuu

10 comments on “Spanakopita, ruokamatka Kreikkaan osa 2”

  1. Ilse

    WoW! Pakko testata, kiitti ohjeesta.

    Vastaa
    1. Laura

      Kiitos. Kyllä kannattaa ehdottomasti. Kerro sit mitä pidit

      Vastaa
  2. Sinikka

    Hienot vaihe vaiheelta kuvat, kiitos! Tää on ihan lempparipiirakka, Kreikan lahja maailmalle. Olen tehnyt just samaan tyyliin pakastelehtitaikinasta, pakastepinaatista ja noilla tykötarpeilla, sanoisin että tulee vähintään yhtä hyvää kuin originaalit reissussa 🙂

    Vastaa
    1. Laura

      Kiitoksia, olen kyllä todella tyytyväinen tuohon. Olisi kyllä harmittanut tuon vaivan jälkeen jos maullisesti piirakka ei olisikaan toiminut.. Ulkonäkö oli mitä oli.. Lähinnä huvittava lisä 😁

      Vastaa
  3. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Ensi viikonlopuksi pitäisi joku piirakka tehdä. Tuo voisikin olla kiva vaihtoehto ja toisi varmasti mukavaa vaihtelua. Ja omasta mielestäni todella hauska tuo Kreikan lippu! 🙂

    Vastaa
    1. Laura

      kiitos, kerroppa sitte miltä maistu

      Vastaa
  4. Anne / Elämää Nomadina

    Helppoa ja nopeaa, mutta ihan varmasti myös herkullista ja oikaisuista huolimatta varsin kreikkalaista! Voisipa itsekin napata fetaa koriin seuraavalla kauppareissulla, kun ei ole tullut tehtyä mitään kreikkalaistyyppistä viime aikoina.

    Vastaa
    1. Laura

      Feta on vaan niin hyvää

      Vastaa
  5. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

    Kiitos, kerrankin selkeä ja rautalankamallinen ohje, jonka avulla piirakan teko onnistuisi tällaiselta tumpeloltakin. Ihan tuntematon piirakka itselleni. Näyttää herkulliselta, tätä voisi hyvinkin kokeilla.

    Vastaa
    1. Laura

      Kiitos sinulle. Kreikkalaiset tuppaavat tekemään kaiken vähän ympäri pyöreästi ja fiiliksellä. En oikein saannu mistään kiinni niin tein sit selkeesti ihan itte. Reseptiä myöten

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *