Epätoivo

Nyt rupeaa olemaan ajatukset aika synkät ja epätoivoiset.

Tiedän, että tähän aihepiiriin ei kuulu, pakko oli vaan purkaa ajatuksia.

Tekisi mieli käpertyä vain johonkin nurkkaan ja hiipua sinne.

Olin viime vuoden alkupuolen jo kypsytellyt ajatusta työpaikan vaihdosta, koska koin että silloisella työllä ei ollut minulle mitään annettavaa. Paremminkin toisin päin. Se veisi mielenterveyteni ja sen myötä myös toimeentuloni. Joten jotain olisi tehtävä.

Vuoden alusta toimin toisenkin firman alaisuudessa.. Aamut alkoi menekinedistyksellä, josta jatkoin myyjän hommiin. Parhaimmillaan töiden jälkeen kävin kaupassa, tein perheelle ruuan ja jatkoin järjestyksenvalvojan hommiin yöksi baariin. Ohessa koitin myydä hieman kosmetiikkaa. Näin viikolla. Viikonloppuisin poken hommat, irttareiden ja juomahyllyjen täytöt.. Muutama tunti myyjän hommaa.

Kaikissa muissa sai oikeasti tehä. Mut myyjän homma hiljaisessa kaupassa tumput suorina seisomassa ei ollu mun pala kakkua. Joten päätin irtisanoutua siitä.. Soppari oli toiseenkin firmaan siis ja töitä luvattu lisää.

Liitonrahoja aina silloin tällöin lisäksi tarvin ja tästähän piti sitten tehdä selvitys TE-toimistolle.. Tiesin kyllä jo tässä vaiheessa karenssin tulevan .. Onneksi olin pitänyt korkean veroprosentin jolla sain vähän rahaa säästöön.. Ne olivat suureksi avuksi.

Siinä sitten tekemieni tuotemerkkien kohdalla tuli firma vaihdoksia ja pienien vinkkien perusteella koitin saada samaisten tuotemerkkien menekinedistykset uusista firmoista.

Odotellessa otin yhdestä siivousfirmasta töitä.. Ajattelin, että kuka vaan siihen pystyy. No ei se ollutkaan piis of nakki.

Alkuun kaikki oli hyvin, mutta kerran puunatessani lihamyllyä ilman minkään näköistä koulutusta mietin, että joku vanha mamma vielä kuolee siihen et teen jonku virheen. Samalla oli firmassa muutakin hässäkkää vuorojen kanssa yms..

Uuden työn soppari odotteli postinlakon takia jossain…

Tästä jälleen selvitys TE-keskukselle.

Ei kelvannu.. ’toiminut työvoimapoliittisesti toistuvasti väärin, eikä ole esittää uutta työsopimusta’ ei päättymispäivää karenssille..

No okei. Ei haittaa tekisin kuitenkin sen verta paljon töitä että liitonrahoja en tarvitsisi.

Paitsi nyt.

Yht äkkiä minulta vietiin osa töistä. Selityksenä liian pitkä työmatka.

Toisesta firmasta avautui paikka jota hain.. Ja sainkin sen.. Sopimus oli tehty mutta allekirjoittamatta vallitsevan koronatilanteen takia.

Rupesin pistämään kyselyä tästä ”päättymättömästä” karenssista.. Sainkin vastauksen. Sinulla pitää olla töitä 12 viikon ajalta 18 tuntia viikko.

No juu, töitä painettu tukkaputkella. Itse työtunteja ei niinkään mutta se liikkuminen on vienyt ajan.

Selvisi että olen tehnyt kyllä töitä mutta vain 9 viikolta sen yli 18 tuntia.

Kilometri korvauksia mulla on ollu kolminkertanen määrä palkkaan nähden. Se kertokoon paljonko olen matkustanut näiden työtuntien eteen.

Eilen sain sähköpostin firmasta jonne uusi työ olisi. Siinä ilmoitettiin, että hakemani työn rekrytointi on pistetty jäihin. Ja hyvää kevättä.

Hieno homma.

Toiseen firmaan olin ilmoittanu heidän vähennettyään minun työtuntejani, että otan toisesta firmasta vastaan sopparin 33 viikkotyötunnille, joten en heidän vähäisiä tunteja enää tarvisi, mutta jäisin listoille roikkumaan pieniä hommia varten.

Nyt ei sitten ole senkään verta töitä eikä myöskään rahaa tiedossa.. liitosta tai Kelasta.

Käskivät suksimaan sossun luukulle, josta sanotaan: myy talos katellaan sit uusiks.

Tässä teille tarina siitä, kuin se ihminen, joka ei halua seistä tumput suorina yritti ja epäonnistui täysin.

Onneksi ei ole kohta itsellä enää kuin yksi alaikäinen lapsi elätettävänä. Pistää meinaan tiukille.

Joskus pieni toivo inhimillisyydestä noihin päätöksiin olisi hyvästä.

4 comments on “Epätoivo”

 1. Petri Laine

  Tsemppiä.
  Paistaa se päivä Sinullekin vielä.
  Meidän työnantaja alkoi pistää ravintoloita ja hotelleja kiinni. Kaikki pelkäsivät lomautuksia. Ja mitä tehdään. Laitetaan 10 kauppaa 24/7 auki niin että näille ihan alle joutuneille on töitä.
  Kyllä sitä inhimillisyyttäkin löytyy – joskus.

  Vastaa
 2. Tanha Virstajärvi

  Että mitä vittua. Oon seurannu sua ja todellakaan et seiso tumput suorana!! Tää on nii paska tää yhteiskunta. Antakaa juopoille ja työnvälttelijöille kaikki tuet ja jättäkää rehdit ihmiset huomiotta! Saatana!

  Vastaa
  1. Laura

   ❤️😢

   Vastaa
 3. satunNainen Paula

  Käsittääkseni työn lisäksi myös muut työvoimapoliittiset toimenpiteet kartuttavat tuota ”työllistymisehtoa” karenssin purkamiseksi. Olisiko sinun mahdollista päästä kuntouttavaan työtoimintaan 3 kk:ksi? 1 pv/vko, 4 h/pv riittää täyttämään ehdon. Kuty päivältä saa verottoman kulukorvauksen 9€/pv, mutta pointti on siinä, että kutyn alkaessa myös työmarkkinatuki /ansiosidonnainen alkaa rullata. Karenssi ”kuluu” siellä alla ja 3 kk (lakisääteinen minimikesto) menee aika äkkiä. Kutya ei kannata lopettaa kesken, napsahtaa uusi karenssi.
  Myös työkokeilu voisi olla vaihtoehto, mutta siinä on kiinni yleensä 5 pv/vko 9€ kulukorvauksella (+ työmarkkinatuki tai ansiosidonnainen). Kuntouttavan aikana voi tehdä myös keikkatöitä.
  Ongelma tässäkin on korona, kaikki TE-virkailijat työskentelevät etänä ja työllistämissuunnitelman/aktivointisuunnitelman teko ei ehkä järjesty ihan käden käänteessä. Myös monessa paikassa kuty on katkolla koronan vuoksi, jos ei mahdollista järjestää etänä tai paikassa, jossa voi tehdä työtoimintaa yksin. Työkokeilu saattaa olla nopeampi väylä, jos sinulla on esim. joku tuttu firma, johon pääsee ”ilmaiseksi hommiin” (työnantajalle maksuton).

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *